Vnitřní řád školní jídelny
1. Úvodní část
1.1 Vnitřní řád školní jídelny upravuje práva a povinnosti dětí, žáků, jejich zákonných zástupců a všech pracovníků školy, organizaci provozu jídelny a jeho vnitřní režim, podmínky pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví, ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, podmínky zacházení s majetkem ze strany strávníků určenému ke stravování dětí a zaměstnanců školy, školní jídelny a ostatních strávníků.
1.2 Vnitřní řád školní jídelny je závazný pro všechny osoby, které se stravují ve školní jídelně, v případě nezletilých dětí i pro zákonné zástupce.
1.3 Vnitřní řád školní jídelny je zpracován v souladu s těmito zákony a vyhláškami:
– zákonem č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů,
– zákonem č. 258/2000Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů,
– vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů,
– vyhláškou č. 137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby
a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných, ve znění pozdějších předpisů,
– vyhláškou č.84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených ÚSC, ve znění pozdějších předpisů,
– nařízení EU č. 852/2004 o hygieně potravin, ve znění pozdějších předpisů.
2. Školní jídelna zajišťuje stravu pro:
– děti mateřské školy – přesnídávky, obědy, svačiny
– obědy pro žáky základní školy
– obědy pro vlastní zaměstnance
3. Práva a povinnosti strávníků, pravidla vzájemných vztahů mezi dětmi, žáky, zákonnými zástupci dětí a žáků, pedagogickými pracovníky a provozními zaměstnanci.
3.1 Práva dětí a žáků
– děti z mateřské školy mají právo na jeden oběd, přesnídávku a svačinu denně
– žáci základní školy mají právo na jeden oběd denně
– mají právo na respektování individuálního tempa při jídle, děti a žáky nenutíme k dojídání jídla
– děti a žáci mají právo na zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví, na zdravé životní prostředí.
– mají právo na ochranu před jakoukoliv formou diskriminace, před fyzickým nebo psychickým násilím, zneužíváním, zanedbáváním, před sociálně patologickými jevy a všemi druhy toxikománií
– zaměstnanci Základní a mateřské školy v Lukavici mají právo na jeden oběd
3.2 Povinnosti dětí a žáků
– děti a žáci dodržují pravidla kulturního stolování a slušného chování (předškoláci používají příbor),
– zdraví pracovníky školy srozumitelným pozdravem, respektují pokyny učitelek a kuchařek
– dodržují základní hygienická pravidla
– děti a žáci se nesmějí dopouštět projevu rasismu a šikanování
3.3 Práva a povinnosti zákonných zástupců
– zákonný zástupce má právo vznášet připomínky a podněty k práci školní jídelny u vedoucí školní jídelny nebo ředitelky školy
– zákonný zástupce má povinnost informovat vedoucí školní jídelny o změně zdravotní způsobilosti dítěte
3.4. Pravidla vzájemných vztahů mezi dětmi, žáky, zákonnými zástupci dětí a žáků, pedagogickými pracovníky a provozními zaměstnanci
– učitelka ve školní jídelně vydává dětem, žákům a zákonným zástupcům pouze takové pokyny, které bezprostředně souvisí s plněním vnitřního řádu školní jídelny, zajištění bezpečnosti a dalších nezbytných organizačních opatření.
– informace, které zákonný zástupce poskytne o dítěti (zdravotní způsobilost) jsou důvěrné a všichni pedagogičtí pracovníci se řídí se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů.
4. Podmínky pro poskytování stravy
Dítě v MŠ může odebírat přesnídávku, oběd a svačinu. Žák v základní škole může odebírat oběd. Zaměstnanci mohou odebírat oběd.
5. Odhlašování
Dítě a žák musí být ze stravy odhlášeno nejpozději do 7:30 hodin telefonicky na číslo 704 736 151. Po nemoci se musí dítě k odebírání stravy znovu přihlásit.
6. Odnášení stravy
Jídla podávaná v rámci školního a závodního stravování konzumují strávníci v provozovně školního stravování.
Odnášení stravy mimo školní budovu je umožněno pouze první den neplánované nepřítomnosti strávníka (dítěte nebo žáka) v zařízení (který se podle vyhlášky o školním stravování 107/2005 Sb. považuje za pobyt ve škole), kdy nemůže být dodržena podmínka pro odhlášení. V tomto případě si rodiče mohou vyzvednout stravu ve školní kuchyni pouze v době od 11:50 do 12:30 hod. a to do vlastních jídlonosičů a nádob určených k přepravě stravy (strava nebude vydána do kelímků nebo sklenic od „čehosi“ nebo nádob znečištěných).
Bude-li však strávník nemocen několik dní, pak od druhého dne jeho nemoci, kdy nebude přítomen ve škole, se už nejedná o školní stravování (s odkazem na § 122 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb.) a právnická osoba vykonávající činnost školní jídelny bude strávníkovi účtovat částku ve výši plné úplaty za toto jídlo.
Školní jídelna zodpovídá za kvalitu stravy do okamžiku výdeje. Obědy jsou určeny k okamžité spotřebě! Za neodhlášenou nebo neodebranou stravu se neposkytuje žádná náhrada.
7. Dietní stravování, stravování alergiků
Zařízení není povinno zajišťovat dietní stravování. Na základě lékařského potvrzení je strávníkům s dietami nebo potravinovými alergiemi umožněno nosit si vlastní stravu do mateřské školy (viz. Dohoda o stravování dítěte, která je sepsána se zákonným zástupcem dítěte). Strava bude uložena podle její povahy v chladničce nebo na jiném určeném místě odděleně od pokrmů připravených ve školní kuchyni a mimo její výrobní prostory. Za obsah přinášeného jídlonosiče zodpovídá zákonný zástupce dítěte. Za uložení a výdej stravy zodpovídá zařízení.
8. Organizace provozu
8.1 MŠ učí děti správným stravovacím návykům a tomu je přizpůsobena skladba jídelníčku. Jídelníček je sestavován na základě zásad zdravé výživy a podmínkou je plnění spotřebního koše Jídelní lístek sestavuje vedoucí školní jídelny ve spolupráci s kuchařkou na týden dopředu. Je vyvěšen na nástěnce, ve škole a na webu školy.
8.2 Dle nařízení Evropského parlamentu a Rady EU je zveřejněn seznam alergenů na nástěnkách školy.
8.3 Za dodržování hygienických předpisů zodpovídají pracovnice školní jídelny. Při podávání jídel ve třídách dohlíží na dětské strávníky učitelky, ve škole na žáky dohlíží učitelé. Za čistotu stolů a podlah zodpovídají uklízečky.
8.4 Provoz zajišťují kuchařka, částečně i vedoucí školní jídelny, pomocná kuchařka. Strava je připravována ve školní kuchyni a výtahem je dopravena do třídy starších dětí.
Přesnídávka se podává od 8:20 do 9:00 hodin. Děti se obsluhují samy. Oběd se podává od 11:30 do 12:00 hod. Ve třídě mladších dětí vydává učitelka polévku a kuchařky hlavní jídlo, u předškoláků nalévá polévku učitelka a hlavní jídlo vydává kuchařka u výdejního okénka, od kterého si děti jídlo nosí samy. Použité nádobí vrací zpět do kuchyňky. Odpolední svačina je průběžná, podává se od 14:20 hod., děti se také obsluhují samy.
Celý den je zajištěn pitný režim (čaje ovocné, bylinkové, se sirupem, s citrónem, voda), pro který je v každé třídě vyčleněn prostor. Děti se obsluhují samy nebo za pomoci učitelky.
V základní škole se obědy vydávají od 11:40 hodin do 13:05 hodin. Ve škole si žáci nalévají polévku sami, hlavní chod si přinesou od okénka. Použité nádobí ukládají na vyhrazené místo do druhého okénka. Mytí kuchyňského nádobí se provádí v kuchyni. Úklid kuchyně, přípraven a skladů zajišťují pracovnice kuchyně.
9. Cena stravy
Cena stravy je rovna výši nákladů na potraviny, tj. finanční normativ. Strávníci jsou rozděleni do věkových skupin 1.a 2. Případné změny cen se budou řešit dodatkem.
Finanční norma (cena potravin):
Žáci ZŠ
I.skupina 7 – 10 let 23 Kč
II.skupina 11 – 14 let 24 Kč
1. skupina 3 – 6 let 2. skupina 7 – 10 let Zaměstnanci
Přesnídávka 7 Kč 8 Kč
Oběd 18 Kč 21 Kč 25 Kč
Svačina 6 Kč 6 Kč
Cena celkem 31 Kč 35 Kč 25 Kč
Do věkových skupin jsou strávníci zařazování na dobu školního roku, ve kterém dosahují věku podle skupin 1.a 2.
10. Bezpečnost a ochrana zdraví
10.1 Za bezpečnost dětí v MŠ a žáků ZŠ zodpovídají v plné míře pedagogičtí pracovníci a to i po dobu stravování dětí.
10.2 V případě úrazu učitelka zajistí prvotní ošetření dítěte, v případě nutnosti i následného lékařského vyšetření a ošetření. Rodiče jsou informováni bezodkladně. Každý úraz učitelka zaznamená do knihy úrazů a oznámí ředitelce školy.
10.3 V rámci bezpečnosti se strávníci chovají v jídelně dle pravidel BOZ v souladu s hygienickými předpisy, dle zásad slušného chování a společenských pravidel stolování. Strávníci jsou povinni řídit se pokynů personálu školní jídelny a pedagogického dohledu, zároveň se nesmí dopouštět rasismu a šikany.
10.4 Způsob řešení nouzových a havarijních situací (dodávky energií, vody) projedná ředitelka školy neprodleně se zřizovatelem a seznámí strávníky s řešením.
11. Ochrana majetku školy
11.1 Strávníci používají zařízení školní jídelny pouze za účelem stravování, jsou povinni šetřit zařízení a vybavení školní jídelny.
11.2 Strávníci jsou pedagogy a zaměstnanci školy vedeny k ochraně majetku školy. Povinnosti všech zaměstnanců je majetek školy chránit a nepoškozovat. Konkrétní povinnosti jsou obsaženy v pracovních náplních.
12. Platba stravy
Stravné se hradí společně se školným podle rozpisu v hotovosti u vedoucí školní jídelny začátkem každého měsíce od 6:30 hodin do 8 hodin a od 14 do 16 hodin.
Platnost směrnice nabývá dnem 1. září 2018.